• Ülemiste City Tervisemaja 2, Sepapaja 12/1, Tallinn 11415
  • E-R 9:00 - 17:00
  • Telefon: 603 6020

Kaperavi

Kaperavi

Kaperavi on kaasaegne ja esteetiline ortodontiline ravimeetod, mis kasutab läbipaistvaid, bioloogiliselt sobivast plastikust valmistatud kapesid, et joondada hambaid ja korrigeerida hambumushäireid. Hambakaped on praktiliselt märkamatud ja mugavad, mistõttu on see meetod populaarne alternatiiv traditsioonilistele breketitele.

Kaped on mõeldud individuaalselt iga patsiendi jaoks, lähtudes arstiga koostöös koostatud raviplaanist. Neid tuleb kanda 20–22 tundi päevas, eemaldades kaped ainult söömise ja hammaste pesemise ajaks. Kaped vahetatakse iga kahe nädala järel, et võimaldada hammaste järkjärgulist liikumist soovitud asendisse.

Ravi algab diagnostikaga, mis hõlmab hambakaartide skaneerimist ja röntgenpiltide tegemist. Kogutud andmete põhjal koostatakse digitaalne raviplaan, kus visualiseeritakse kogu raviprotsess ja lõpptulemus. Enne ravi alustamist kinnitab patsient plaani ning ortodont tellib kaped vastavalt sellele.

Kaperavi eeliseks on, et kaped on peaaegu nähtamatud ning neid saab vajadusel lühikeseks ajaks erandkorras eemaldada, näiteks tähtsündmuste puhul. Kaped lihtsustavad suuhügieeni hooldust, kuna neid saab eemaldada hammaste pesemise ja niiditamise ajaks.

Ravi käigus võivad mõned hambad vajada täpsemat juhtimist, milleks paigaldatakse hammastele komposiitmaterjalist nupukesed ehk “attachment-id”. Need aitavad kapedel hammastele paremini mõjuda ja tagavad täpsema liikumise. Lisaks kasutatakse mõnikord kummisikuteid, et suunata hammaste liikumist tõhusamalt.

Kaperavi edukus sõltub suuresti patsiendi pühendumusest ja juhiste täpsest järgimisest. Kapesid tuleb kanda ettenähtud tundide jooksul ning visiitide vahepeal regulaarselt suuhügieenist hoolitseda. Raviarst annab igale patsiendile täpsed juhised ravi kulgemise kohta.

Ravi lõppedes on oluline kanda retensioonikapesid, mis hoiavad hambad saavutatud asendis ja väldivad nende tagasinihkumist ravieelsesse positsiooni. Mõnel juhul paigaldatakse ka retensioonitraadid, mis kinnitatakse hammaste siseküljele, et tagada pikaajaline stabiilsus.

Ravi käik võib varieeruda sõltuvalt individuaalsest juhtumist, kuid keskmiselt kestab kaperavi umbes 12–18 kuud. Patsient peab regulaarselt külastama ortodonti kontrollideks, et jälgida ravi edenemist ja teha vajadusel muudatusi raviplaanis.

Kaperavi võimaldab korrigeerida erinevaid hambumushäireid, sealhulgas risthammustikku, ülehammustikku ja alahammustikku. Tänu tehnoloogia ja ortodontiliste meetodite arengule on võimalik ravida ka keerulisemaid juhtumeid, mis varem nõudsid breketite kasutamist.

Kuigi kaperavi on mugavam ja esteetilisem lahendus võrreldes breketitega, võivad tekkida samad võimalikud tüsistused, nagu igemete taandumine, hammaste tundlikkus ja juureresorptsioon. Kõik patsiendid peaksid olema teadlikud võimalikest riskidest ning järgima arsti soovitusi hoolikalt.

Lõpuks, kaperavi edu sõltub patsiendi distsipliinist ja arstiga tihedast koostööst. Tänu kaasaegsele lähenemisele ja individuaalsele raviplaanile saab saavutada ilusa ja tervisliku naeratuse, mis kestab kogu elu.